Kies een content management systeem op maat

Door: Renate Sombroek op 14 maart 2013

Kies een content management systeem op maat

Met een content management systeem (CMS) kunt u zelf uw website up-to-date houden en uitbreiden. Bij Fullmoon zijn we trots op het gebruiksgemak en de mogelijkheden die ons eigen Fullmoon CMS Xsite biedt. Daarnaast werken ook graag met andere populaire content management systemen. Zo hebben we voldoende ervaring met WordPress, Drupal en MicroSoft SharePoint implementaties. Voor ieder traject is een eigen afweging te maken. Wij adviseren u graag hierin.

Soms leeft bij onze gesprekspartners het idee dat open source software (zoals Drupal en Wordpress) grote voordelen biedt ten opzichte van een CMS als Xsite of SharePoint. Maar dat is niet per sé het geval. Open source software is een methode om software te ontwikkelen in een gemeenschap van zowel individuen als bedrijven die samenwerken via het internet: de open source community. Het gaat om het uiteindelijke resultaat en het gebruik in de praktijk.
Een andere veel verbreide gedachte is dat open source software gratis is of in ieder geval voordeliger dan closed source systemen. Ook dat is lang niet altijd waar. Bij open source CMS'en betaal je voor de implementatie van de website en voor het onderhoud van het CMS, bijvoorbeeld in de vorm van security updates. Alleen door naar de totale kosten gedurende de looptijd te kijken kun je een eerlijke vergelijking maken.

De voordelen en beperkingen van open source software

Open source software heeft als voordeel dat de community aan oplossingen werkt. Hiermee heeft u de beschikking over standaardcomponenten, die u direct kunt inzetten. Daarbij heeft u de keuze uit meerdere leveranciers om deze oplossingen te implementeren, wat uw leveranciersafhankelijkheid verkleint. U moet zich wel bedenken dat de service en support die bij open source pakketten wordt geboden beperkt is. Dit vraagt meer expertise van uw implementatiepartner.

Maar wanneer u inderdaad uit de voeten kunt met de geboden standaardoplossingen is dit inderdaad een pré voor open source software. Hierbij zijn de verschillende pakketten sterk op hun eigen gebied.

Aan de andere kant: vaak zijn onze gesprekspartners in meer of mindere mate op zoek naar maatwerk. Juist omdat dit optimaal aansluit op de eigen wensen en werkprocessen. En wanneer u gebruik gaat maken van maatwerk, dan worden hiermee de belangrijkste voordelen van open source afgezwakt. Immers uw huisleverancier zal nieuwe software code schrijven voor uw website of webapplicatie en is niet verplicht hiervan de code te delen binnen de open source community. Bij overdracht zal een nieuwe partner zich deze code eigen moeten maken. En daar heeft lang niet ieder internetbureau zin in. Het zal de hiervoor benodigde tijd in rekening willen brengen of in ieder geval kunnen verdisconteren met aanvullende opdrachten. Ten slotte geldt voor de communities dat deze kunnen verdwijnen net zoals bedrijven kunnen ophouden te bestaan.

Welke content management systeem?

WordPress is op dit moment het meest populaire CMS. Kies je voor WordPress houdt er dan wel rekening mee dat het minder geschikt is voor complexe sites.
Drupal is een krachtig systeem en vooral geschikt voor grotere websites en portals. Vergeleken met Xsite of WordPress is Drupal echter een complex systeem met een grotere leercurve voor de beheerder van de site. 
De keuze voor het SharePoint-platform biedt organisaties een solide basis voor kennisdeling en online samenwerking. Sharepoint wordt daarom vaak toegepast bij implementaties van een intranet of portal binnen organisaties maar is (daarnaast) ook in gebruik voor websites. Het is hiervoor echter niet ontworpen. Website-implementaties in SharePoint vallen hierdoor vaak relatief duur uit.
Met Xsite biedt Fullmoon daarnaast content management met een groot gebruiksgemak. Voorzien van standaardfuncties en met daarnaast de mogelijkheid het helemaal op maat in te richten.

De keuze voor een content management systeem kunt u alleen maken op basis van uw specifieke doelstellingen en wensen en eisen voor uw online communicatie. Wij denken hierin graag met uw mee. 

Lees ook: Is open source software gratis?

deel

Meer weten over bouwen, cms, maatwerk of onderhoud?
Neem contact op

Reageer op deze blog

Type het getal ZEVEN in cijfers.