Interpretatie van Xsite statistieken

Door: Renate Sombroek op 10 september 2011

Interpretatie van Xsite statistieken

De belangrijkste termen in statistische programma’s zijn de pageviews, IP-nummers of bezoekers en bezoeken. Zij geven een indruk van het verkeer op uw website. Hieronder wordt beschreven welke definities en meetmethoden er binnen Xsite worden gebruikt. Lees ook hoe mogelijke verschillen met andere programma’s, zoals bijvoorbeeld Google Analytics kunnen ontstaan.

Pageviews
Iedere keer dat een pagina wordt opgevraagd wordt dit geregistreerd en geteld als een paginaverzoek.

IP-nummers
Het aantal unieke IP adressen of hostnames van waaruit uw webiste is bezocht is een indicatie voor het aantal bezoekers. Er kunnen echter tientallen of zelfs duizenden gebruikers schuil gaan achter één uniek IP-adres omdat scholen, de overheid, bedrijven en instellingen over het algemeen één uitgaand IP-adres gebruiken. Daarnaast kan het zijn dat niet alle IP-adressen herkend worden. Onbekende IP-adressen worden onder één noemer geschaard. IP-nummers moet dus worden gezien als een grove schatting van het aantal bezoekers aan uw site.

Visits of bezoeken
Visits of bezoeken is een nummer (record) dat word aangemaakt op het moment dat er door een bezoeker (IP-nummer) voor de eerste keer een verzoek wordt gedaan aan uw webserver. Zolang dit IP-adres verzoeken doet gedurende een bepaalde periode (standaard een half uur) wordt er vanuit gegaan dat het gaat om één en hetzelfde bezoek. Als de site na 30 minuten weer of nog een verzoek om een pagina doet wordt het geteld als een nieuw bezoek. Aangezien alleen pagina’s worden gebruikt voor de telling van ‘Visits’ en niet plaatjes en andere niet-pagina verzoeken wordt het aantal ‘nep’ bezoeken gereduceerd.

Algemene definities

Entrance, exit pages
Entrance en exit pages zijn de pagina’s die respectievelijk als eerste werden opgevraagd gedurende een bezoek (Entrance) en het laatste verzoek (Exit). Deze worden gebaseerd op de bovenstaande ‘Visits’ methode.

Referers
Referes zijn URLs die een bezoeker naar uw website verwijzen. De grote meerderheid zijn verwijzingen intern op uw eigen site, bijvoorbeeld de navigatie in uw site, maar vergeet niet dat hieronder ook de verwijzingen naar plaatjes vallen. Een HTML pagina kan 10 plaatjes bevatten, elk verzoek naar deze pagina genereert dan 10 extra Hits met als Referrer uw eigen HTML pagina.

Bounce percentage
Het percentage van de bezoeken waar de bezoeker binnenkomt en de website verlaat op dezelfde pagina zonder andere pagina’s van de website te bezoeken. Dit kan enerzijds geïnterpreteerd worden als een bezoeker die niet geïnteresseerd is geraakt. Anderzijds kan het ook betekenen dat de bezoeker binnenkomt op de pagina en daar direct de informatie heeft gevonden die hij zocht.

Countries
Countries of landen zijn gebaseerd op het top level domain van de bezoekende site of IPadres. De getallen zijn dubieus aangezien er niet langer een strenge regulatie is met betrekking tot domeinnamen zoals vroeger. Een “.COM” domein kan zich in de US bevinden, zoals oorspronkelijk bedoeld was, maar ook in Nederland. De meest voorkomende domeinen zijn: .COM (US Commercial), .NET (Network), .ORG (Non-profit Organization) en .EDU (Educational). Een groot percentage is vaak toebedeeld aan Unresolved/Unknown, aangezien een groot aantal inbelpunten en andere internet toegangen geen domeinnaam doorgeven, maar enkel een IP nummer.

deel

Meer weten? Bel (020 52.100.52) of mail ons of ga naar
het contactformulier

Reageer op deze blog

Type het getal NEGENTIEN in cijfers.