Leefplan op bijeenkomst "Kwaliteit van leven"

Door: Bart Brugmans op 7 juli 2011

Leefplan op bijeenkomst

Op dinsdag 28 juni en donderdag 30 juni werd door LOC en Artemea een bijeenkomst georganiseerd over de kwaliteit van leven in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ). Doel van deze bijeenkomst was om inspiratie en praktische handvatten te bieden voor de kwaliteit van leven van gebruikers van GGZ.
Fullmoon was gevraagd op deze middagen een presentatie te verzorgen over het ontwikkelproces van de digitale werkvorm van het Leefplan.
Een Leefplan is een hulpmiddel waarmee GGz-cliënten hun persoonlijke wensen en doelen in kaart kunnen brengen op een aantal levensterreinen. Zo kunnen zij de vraag ‘Wie ben ik en wat wil ik' beter beantwoorden.  

De digitale werkvorm is bedoeld voor alle GGZ-cliënten maar met een focus op jongvolwassenen. Er zijn tijdens de ontwikkeling twee paneldiscussies gehouden met de doelgroep: één voorafgaand aan de ontwikkeling en een tweede waarin twee concepten zijn gepresenteerd en getoetst.

In de eerste paneldiscussie werd een aantal kernwaarden voor de werkvorm geformuleerd. Vragen waarop de doelgroep een positief antwoord moet kunnen geven. Dit zijn:

  • Word ik serieus genomen?
  • Heb ik zelf de controle?
  • Is mijn privacy voldoende beschermd?
  • Kan ik de vragen beantwoorden wanneer mij dat uitkomt?

Daarnaast werd vastgesteld dat de toegevoegde waarde van een digitale werkvorm ten opzichte van de bestaande vormen met name ligt in:

  • Attractieve manier van invullen en bewaren;
  • Mogelijkheid tot het invullen in delen (eigen tempo);
  • Mogelijkheid tot evalueren en vergelijken;
  • Overal en altijd toegang tot je gegevens hebben;
  • Gegevens gemakkelijk kunnen delen.


De vertaling van deze wensen heeft geleid tot een tweetal concepten. Het eerste concept is geënt op de bestaande papieren invuloefening maar met de toegevoegde waarde van het in eigen tempo kunnen invullen, bewaren en evalueren. Het tweede concept sluit aan bij de wens van de panelgroep om dagelijks een vraag te kunnen beantwoorden.

Tijdens de tweede paneldiscussie zijn de beide varianten met een aantal vertegenwoordigers uit de doelgroep getest. De belangrijkste uitkomst was dat een combinatie van de mogelijkheden de voorkeur zou hebben ("Als je een koppeling kunt maken is het ideaal"). De beide concepten zijn naar aanleiding hiervan in elkaar geschoven.

Zie http://leefplan.loc.nl voor het resultaat.

Bekijk de prezi: Een digitale werkvorm voor het maken van een leefplan.

Of lees meer over het leefplan in ons portfolio.

deel

Meer weten? Bel (020 52.100.52) of mail ons of ga naar
het contactformulier

Reageer op deze blog

Type het getal ACHT in cijfers.