Hoger in Google

Door: Renate Sombroek op 7 januari 2017

Hoger in Google

Een groot deel van de surftochten op het internet begint bij een zoekmachine. Voor iedere website is het van essentieel belang dat deze gevonden zal worden. Maar liefst driekwart van de initiële bezoekers arriveert op een website via een zoekmachine.

Google is favoriet

Uit de onderzoek blijkt dat Google op alle vlakken -bekendheid, gebruik en marktaandeel- is uitgegroeid tot de onbetwiste leider in zoekmachineland. De marktaandelen van de overige zoekmachines zijn op dit moment haast verwaarloosbaar in vergelijking met marktleider Google.

Hoe werkt Google?

Robotprogrammaatjes (spiders) zoeken voortdurend het web af om de index van Google te voeden met actuele inhoud. PageRank, het belangrijkste algoritme in Google, waardeert elke pagina via de hyperlinks die ernaar verwijzen. Een hyperlink ziet Google als een soort ‘stem’. Veel stemmen betekent een goede pagina. Ook telt de ranking van de verwijzende pagina mee. Hoe hoger de ranking en hoe meer die aansluit bij het thema van de pagina, des te zwaarder weegt de stem. Daarnaast meet Google nog op andere manieren de kwaliteit van een pagina. En ze heeft methodes om valsspelers te herkennen. Google bepaalt de plaats van de pagina in het zoekresultaat op basis van het gebruik van de zoekterm op de pagina is, hoe vaak er naar een pagina gelinkt wordt, vanaf welke pagina's en met welke tekst.

Er zijn daarmee drie factoren die een belangrijke rol spelen bij het gevonden worden via Google:

  • Tekst
  • Indexatie
  • Populariteit

Een goede positionering
Fullmoon helpt u op verschillende manier het bezoek aan uw site te stimuleren. Wij garanderen een optimale vindbaarheid van uw webpagina's. Om een goede positionering in de zoekresultaten van de diverse zoekmachines te bevorderen zijn tekst, indexatie en populariteit van belang.

Maak teksten die zoekwoorden bevatten

De tekstuele informatie op uw website en met name de homepage dient zoveel mogelijk de belangrijkste zoektermen waarop u gevonden wilt worden te bevatten. Bij het ontwerp van de homepage en vervolgpagina’s wordt door Fullmoon daarom al rekening gehouden met de mogelijkheden voor een adequate redactionele invulling.

Voor de tekstschrijvers is het vervolgens van belang om gebruik te maken van de belangrijkste trefwoorden waarop u gevonden wilt worden. Let er op dat de belangrijkste trefwoorden in kop, titel, hyperlinks en met name in het begin van de lopende tekst voorkomen.

Bevorder de indexatie

Bij het ontwerp van de site wordt door Fullmoon rekening gehouden met de mogelijkheden voor een goede indexatie door zoekmachines (met name Google). Indexatie is de mate waarin de robot of spider van een zoekmachine de trefwoorden van de pagina’s van een site kan oppikken. Een goede indexatie wordt bevorderd door:

  • Een doordachte sitestructuur. Binnen een doordachte sitestructuur plaatst u pagina's met relevante titels onder rubrieken waar ze thuishoren. De navigatiestructuur en de onderlinge relaties in de website maken het zowel voor de bezoeker als voor zoekmachines gemakkelijk door uw site te navigeren.
  • Vriendelijke URL's zonder vreemde tekens;
  • Het invoeren van description en keywords;
  • Een sitemap.xml. Dit bestand bestaat uit een lijst van URL's (adressen van de webpagina) met per pagina informatie over het relatieve belang van de pagina binnen de website, de veranderingsfrequentie en de datum van de laatste aanpassing. Alhoewel de pagina's hiermee niet automatisch hoger in de zoekresultaten komen zullen ze wél beter en vollediger worden geïndexeerd.

Bevorder de populariteit van uw pagina's

De populariteit tenslotte omvat alle verwijzingen naar een pagina of site. Afhankelijk van de competiviteit voor het trefwoord zullen meer of minder verwijzingen nodig zijn voor een goede positionering.

  • Probeer om op andere (relevante, populaire) sites links naar de eigen site te krijgen.

Lees meer over zoekmachineoptimalisatie.

deel

Meer weten? Bel (020 52.100.52) of mail ons of ga naar
het contactformulier

Reageer op deze blog

Type het getal TWEE in cijfers.