Wat is spammen?

Door: Renate Sombroek op 1 oktober 2009

Wat is spammen?

Spammen is het versturen van ongevraagde elektronische berichten met commercieel, charitatief of ideëel doel.

Het verbod op het versturen van spam aan natuurlijke personen is inmiddels uitgebreid met het verbod op het versturen van spam aan bedrijven.

U mag naar uw klanten gewoon mail blijven sturen, ook nieuwsbrieven zijn toegestaan. Klanten hoeften hiervoor geen toestemming te verlenen. Dat hebben klanten al gedaan door een product of dienst van u af te nemen. Voorwaarden hiervoor zijn:

  • de klant is op de hoogte gebracht, dat het opgegeven e-mailadres (ook) voor mailings gebruikt gaat worden;
  • er is hierbij gelegenheid tot verzet geboden;
  • de nieuwsbrief heeft betrekking op de dienst of het product dat is afgenomen;
  • de mailing wordt verzonden binnen de levensduur van het product dat is afgenomen.

Toestemming vragen

Andere mensen die u een mailing wilt sturen moet u daarvoor expliciet om toestemming vragen. Ze moeten zichzelf opgegeven met hun e-mailadres voor uw nieuwsbrief en eventuele aanbiedingen. Deze toestemming moet bewust gegeven zijn. U mag bijvoorbeeld geen vooraf aangevinkte checkbox gebruiken. Ook moet duidelijk zijn waarvoor toestemming wordt gegeven: vermeld dus onderwerp en frequentie van uw nieuwsbrief.

Double opt-in
Om van elk risico gespaard te blijven kiest u voor ‘double opt-in'. Dat betekent dat er eerst een mailtje wordt gestuurd naar het opgegeven e-mailadres met daarin een bevestigingslink. Als er niet op de bevestigingslink wordt geklikt, komt de nieuwe nieuwsbriefabonnee ook niet op uw mailinglijst terecht. Zo bent u er verzekerd van dat de e-mailadressen juist zijn.

Afzender
In elke mailing moet u als afzender uw gegevens vermelden (naam, adres, woonplaats, KvK).

Opt-out
Maak het de ontvangers van uw berichten ook makkelijk om zich af te melden. In elke e-mail moet de mogelijkheid tot opt-out worden geboden.

deel

Meer weten? Bel (020 52.100.52) of mail ons of ga naar
het contactformulier

Reageer op deze blog

Type het getal ACHTIEN in cijfers.