Drempelvrije website

Door: Renate Sombroek op 1 november 2011

Drempelvrije website

Het waarmerk Drempelvrij is het Nederlandse kwaliteitsmerk voor toegankelijke websites. Door het logo van het waarmerk op uw site te plaatsen laat u zien dat u iedereen welkom is op uw website. Ook mensen met een functiebeperking. Wanneer uw website toegankelijk is kan deze door alle bezoekers goed gebruikt worden. Maar er zijn meer voordelen. Meer hierover op onze pagina over een toegankelijk bouwen.

U kunt het waarmerk Drempelvrij aanvragen bij de Stichting Waarmerk Drempelvrij.

De verschillende waarmerken

Oranje waarmerk Goed op wegEr bestaat een oranje en een groen logo. Het oranje logo is bedoeld voor websites die nog niet aan alle ijkpunten van prioriteit 1 voldoen maar wel goed op weg zijn.

Voor het groene logo moet uw website voldoen aan alle ijkpunten. Het wordt uitgegeven op drie niveaus:

Groen waarmerkNiveau 1 (groen waarmerklogo): uw website voldoet aan 16 punten die samen de eisen van prioriteit 1 vormen. Hiermee is alle informatie op uw site in de basis toegankelijk voor al uw bezoekers. Dit betekent onder andere dat afbeeldingen voorzien zijn van een tekstalternatief en dat tabellen voorzien zijn van de juiste labels zodat zij toegankelijk zijn voor mensen met een visuele beperking.

Groen waarmerk met twee sterrenNiveau 2 (groen waarmerklogo met twee sterren): uw website voldoet aan 46 ijkpunten. Hiermee is uw website zeer goed toegankelijk, ook voor blinden en slechtzienden en mensen met een kleurblindheid. Dit bereikt u onder andere door rekening te houden met goede contrasten tussen tekst en achtergrond en het toegankelijk opstellen van formulieren.

Groen waarmerk drempelvrij met drie sterrenNiveau 3 (groen waarmerklogo met drie sterren): uw website voldoet aan de Webrichtlijnen. Naast de toegankelijkheidseisen van prioriteit 2 wordt ook op aanvullende algemene kwaliteitseisen geïnspecteerd. Dit maakt website de optimaal toegankelijk voor iedereen, ook voor ouderen of mensen met een functiebeperking. Dit bereikt u onder andere door unieke, leesbare URL's te gebruiken. De Webrichtijnen zijn verplicht voor de overheden.

Voordeel voor website-eigenaren

Met het behalen van het Waarmerk voor Webrichtlijnen laat u zien dat uw website voldoet aan alle richtlijnen van de Webrichtlijnen. Uw website is optimaal toegankelijk en voldoet aan de eisen die de overheid stelt. Dat levert u veel voordelen op. Uw website is bijvoorbeeld goed vindbaar in zoekmachines. Vanaf eind 2010 zijn de Webrichtlijnen verplicht voor alle websites van de overheid.

Het krijgen en behouden van het waarmerk Drempelvrij

Wat moet u doen om het waarmerk Drempelvrij te krijgen?
Uw website moet door één van de geaccrediteerde inspectie-instelling getoetst op de toegankelijkheidseisen worden. In de toetsingsprocedure is een hertest opgenomen zodat u de kans krijgt uw website waar nodig aan te passen. Wanneer u vervolgens een inspectierapport heeft ontvangen waarin wordt aangegeven dat de website voldoet aan de richtlijnen, dan mag u het logo op uw website plaatsen.

Wat moet u doen om het waarmerk Drempelvrij te behouden?
De inspectie moet ieder jaar herhaald worden. Ook kunnen bezoekers van uw website en klacht indienen wanneer zij constateren dat uw site niet (meer) voldoet aan de richtlijnen. Het logo van het Waarmerk drempelvrij.nl verwijst met een link naar een online reactieformulier op de website van de inspectie-instelling die de website heeft geïnspecteerd. U krijgt dan 20 werkdagen om de toegankelijkheid te herstellen.

Welke kosten zijn gemoeid met het aanvragen van het waarmerk?
Met het aanvragen van het waarmerk zijn gemoeid:

  • Inspectiekosten bij een van de geaccrediteerde instellingen.
  • Een afdracht aan de Stichting Waarmerk drempelvrij.nl.

deel

Meer weten? Bel (020 52.100.52) of mail ons of ga naar
het contactformulier

Reageer op deze blog

Type het getal VEERTIEN in cijfers.