Content management in Xsite

Door: Bart Brugmans op 1 januari 2012

Content management in Xsite

Xsite is het Content Management Systeem (CMS) van Fullmoon, waarmee al sinds een tiental jaren veel van onze klanten snel en eenvoudig hun website onderhouden. Wat je ziet is wat je krijgt, want met Xsite werk je rechtstreeks op de webpagina.

In de loop van de jaren heeft Xsite steeds meer basisfuncties gekregen en zijn er vele modules ontwikkeld, waarmee de website naar eigen wens en behoefte uitgebreid kan worden. In 2007 heeft Xsite een belangrijke upgrade gekregen met veel nieuwe en verbeterde functies. 

Standaard in Xsite

De vertrouwde basis van Xsite wordt gevormd door:

 • Scheiding van content en vormgeving. Xsite maakt gebruik van een MySQL database.
 • Browse & edit site. De gebruiksvriendelijke functie waarmee u door de website bladert en direct aanpassingen kunt maken.
 • Wysiwyg[2]/HTML-functie.
 • Friendly URL’s.
 • Geïntegreerde statistiekfunctie
Standaard sinds de laatste upgrade:

xsite boomstructuur

 • Het werken via de boomstructuur. Nieuwe pagina’s kunnen eenvoudig op de juiste plaats in de website worden aangemaakt via de boomstructuur. Navigatiemenu, sitemap en breadcrumb worden automatisch op basis van deze boomstructuur gegenereerd en zullen dus altijd blijven kloppen!
 • Ook de editfunctie is vernieuwd. Xsite maakt gebruik van de TinyMCE editor die werkt op de meest gangbare browsers[1]. De editor maakt inpage audio en video mogelijk, biedt ondersteuning voor tabellen en spell checker en is uit te breiden via plugins. In Xsite zijn de file browser en link browser in de TinyMCE editor opgenomen als plugins.
 • Publiceren op tijd. Pagina’s kunnen handmatig gepubliceerd worden of automatisch door de pagina’s te voorzien van een datum en tijd van publicatie.
 • Aanmaken redirects. U kunt zelf redirects aanmaken.
 • Content types en widgets in Xsite3Flexibele blokken. In xsite bestaan contenttypen en widgets. Contenttypen zijn inhoudelijke informatievormen zoals bijvoorbeeld een artikel, een poll of een banner. Widgets zijn stukjes programmeercode die de inhoud op een bepaalde manier tonen. Je kunt hierbij denken aan overzichten, resultaten, rss-feeds etc.
  Blokken kunnen meerdere contenttypen en widgets bevatten. 
 • Het is daarmee in Xsite mogelijk om contenttypen en widgets door elkaar heen te gebruiken. Bij het aanmaken van een nieuw blok kan steeds een keuze worden gemaakt uit de op die betreffende plaats beschikbare contenttypen en widgets.
 • Hergebruik van contenttypen en widgets. Contenttypen en widgets worden apart gedefinieerd en zijn daarmee niet aan een template gekoppeld. Ze kunnen daardoor eenvoudig én met variabele instellingen op iedere pagina van de website worden geplaatst. Bovendien zijn de contenttypen en widgets relatief gemakkelijk geschikt te maken voor andere websites.
 • Generieke templates. Doordat blokken meerdere contenttypen en widgets kunnen bevatten zullen templates generiek van opzet zijn. Er zijn daarmee slechts twee of drie verschillende templates voor een gemiddelde website nodig, terwijl er een gróte variateit in opbouw van de webpagina's mogelijk is. Belangrijk voordeel van een beperkt aantal templates is dat het onderhoud sterk vereenvoudigd. 
 • Verbeterd rechtenmodel. U kunt zelf de groepsrechten beheren door in de boomstructuur aan te vinken welke pagina’s door de betreffende groep beheerd mogen worden. De rechten worden hiermee ingesteld op pagina-niveau.
 • Meertalige Xsite interface. De taal van de Xsite interface is eenvoudig aan te passen. Ook biedt Xsite ondersteuning voor andere character sets en heeft Xsite een regionale setting waarmee data en bedragen altijd automatisch goed geformatteerd worden.
 • Versiebeheer. Via het versiebeheer kunnen eerdere versies van pagina’s worden teruggezet en kan de publicatie van een pagina weer ongedaan gemaakt worden.

Modules

Xsite is voortdurend in ontwikkeling. Ondermeer de volgende modules zijn beschikbaar:

 • Tagging en tagcloud. Elk bericht kan voorzien worden van tags (trefwoorden) die onder het betreffende bericht worden geplaatst. Door op een tag te klikken worden bezoeker verwezen naar gerelateerde artikelen. De meest gebruikte tags kunnen in een tag-cloud worden weergegeven.
 • Webshopmodule. Een webshop heeft een overzichtelijke winkelmand, een formulier voor klant- en verzendgegevens, bevestigingsscherm en bevestigingsmails aan koper en verkoper. De webshopmodule is te koppelen aan diverse betalingssystemen en aan de database van uw verzendhuis.
 • Google Maps widget. Berichten en andere contenttypen kunnen voorzien worden van een Google Maps locatie, waarmee verschillende vestigen of projecten op locatie overzichtelijk in beeld gebracht kunnen worden.
 • Forum module. Xsite biedt een forum module met gebruikersmoderatie. Bezoekers kunnen een nieuw forumbericht of reacties als ongewenst markeren. De beheerder ontvangt vervolgens een e-mail met daarin het bericht en een link waarmee de ongewenste tekst direct verwijderd kan worden. 
 • RSS widget. RSS (Really Simple Syndication) maakt het mogelijk om bijvoorbeeld nieuwsberichten van uw website te delen met andere websites en viceversa. Met Xsite3 RSS kunt u alle herhalende content op uw website aanbieden als RSS. Daarnaast krijgt u de mogelijkheid om branche gerelateerd nieuws van een andere internetsite binnen uw pagina's te tonen.
 • Weblogmodule. De weblog module maakt het mogelijkheid om aan nieuwsberichten, artikelen, foto's of zelfs video's een reactiemogelijkheid te koppelen. De reacties kunnen op verschillende manieren worden getoond.
 • Nieuwsbriefmodule. Met de nieuwsbriefmodule kunt u zelf nieuwsbrieven maken en verzenden. Bezoekers van uw website kunnen zich gemakkelijk aan- en afmelden. Xsite verzorgt de gehele abonnee administratie. Met de statistieken krijgt u inzicht in het aantal gelezen nieuwsbrieven en doorgeklikte links.
Lees meer:

 [1] Mozilla, MSIE, FireFox, Opera, Safari and Chrome

 [2] Wysiwyg: What You See Is What You Get.

deel

Geïnteresseerd in een website met het CMS Xsite?
Contact opnemen

Reageer op deze blog

Type het getal TWINTIG in cijfers.