Grafisch ontwerpen voor SharePoint

Door: Caroline van Dijk op 23 november 2012

Grafisch ontwerpen voor SharePoint

Donderdagochtend rijden we door de drukke Brusselse ochtendspits naar U2U voor onze cursus "SharePoint Technology overview". Regelmatig wordt Fullmoon uitgenodigd om een grafisch ontwerp te maken voor een SharePoint Portal of website. Vandaar dat we deze cursus gaan volgen om met (nog) meer inzicht gebruik te maken van de mogelijkheden die SharePoint biedt.

De groep met cursisten is een klein maar gemengd gezelschap uit Duitsland, België, Frankrijk en wij uit Nederland. Wij zijn de enige deelnemers met belangstelling voor design, de anderen hebben meer affiniteit met de beheerkant of volgen de cursus omdat zij zich nog orienteren op een samenwerkingsplatform. Wat volgt is 2 dagen SharePoint in vogelvlucht. We zien hoe SharePoint in elkaar zit, hoe het werkt, hoe je het opzet als "power user".

Opvallend is de uitgebreide samenwerking van de SharePoint-functionaliteit met de Office programma's. We leren ook dat de zogenaamde SharePoint ribbon een interface-element is, dat overgenomen werd vanuit Office 2007. De ribbon zorgt voor een meer intuïtieve en taakgedreven user interface en past zich voortdurend aan de context van de pagina aan.

SharePoint is een site-georiënteerde samenwerkingstool, die je vanuit een browser benadert. Een centraal punt van waaruit medewerkers van een organisatie documenten delen en waarmee workflows binnen de organisatie kunnen worden bepaald. Met de SharePoint engine kun je snel en gemakkelijk sites creëren: voor een intranet, het internet, een blog of een wiki.

SharePoint werkt met twee verschillende typen pagina': wiki-pagina's en webpartpagina's. Met de wiki-pagina's is het makkelijk om een documentbibliotheek op te zetten, waarin gebruikers op eenvoudige wijze pagina's kunnen aanpassen en toevoegen. Met een webpartpagina kun je functionaliteiten toevoegen, die je een persoonlijke 'view' kunt meegeven.

Je kunt met SharePoint ook content voor het web samenstellen en publiceren. Dit wordt web content management genoemd. Bij de publieke website is het belang van een aangepaste vormgeving natuurlijk duidelijk. Dit wordt binnen SharePoint 'branding' genoemd. 
De vormgeving van de site wordt bepaald door de master page in combinatie met een page lay-out. De master page zorgt voor de navigatie en is van toepassing op de hele site. De page layout bepaalt de inhoud van een pagina gebaseerd op een contenttype. Het uiterlijk van de site kan hiermee gelukkig volledig aangepast worden, zodat de vormgeving kan aansluiten op de doelgroepen en doelstellingen van een organisatie.

De echte look & feel (kleurstelling en lettertypes) van een website en ook een SharePointsite wordt bepaald door Cascading Style Sheets (CSS). Zo kan een maximale flexibiliteit gecreeërd worden zonder noodzaak om de master page aan te passen.

Het was heel veel informatie om in twee dagen te behappen. Maar we hebben een dik boekwerk om het allemaal nog eens lekker door te nemen:-) Dus nu op naar ons volgende Sharepoint project!

 

Lees ook: SharePoint Technology & Interaction design

deel

Reageer op deze blog

Type het getal VEERTIEN in cijfers.