Prioriteit 1, 2 en de webrichtlijnen

Door: Caroline van Dijk op 1 augustus 2012

Prioriteit 1, 2 en de webrichtlijnen

Binnen het toegankelijk bouwen bestaan 3 niveau's: prioriteit 1, 2 en webrichtlijnen. Fullmoon is een van de zeer weinige Nederlandse websitebouwers met websites in het portfolio die voldoen aan de eisen van prioriteit 2 en de webrichtlijnen. Hiervoor hebben we flink geïnvesteerd in onze technische kennis. Maar Drempelvrij of toegankelijk bouwen is meer dan alleen techniek. Ook de redactie zal een inspanning moeten leveren om de website toegankelijk te maken en te houden.

Prioriteit 1: de minimale eisen voor toegankelijkheid

De website Steun Bartimeus van de Vereniging Bartiméus Sonneheerdt (fondsenwerving ten behoeve van blinden en slechtzienden) voldoet aan de eisen van prioriteit 1. Dit houdt in dat de website toegankelijk is voor mensen met een functiebeperking. Dit is hier voldoende omdat de website niet speciaal voor blinden en slechtzienden is gebouwd.

Prioriteit 2: de site is toegankelijk voor mensen met een functiebeperking

De website van Stichting Bartiméus (dienstverlening aan blinden en slechtzienden) voldoet sinds augustus 2010 aan de strenge richtlijnen ‘prioriteit 2' van de stichting Waarmerk Drempelvrij. Dit houdt in dat www.bartimeus.nl zeer goed toegankelijk is voor mensen met een functiebeperking. Denk aan mensen die slecht of niet kunnen zien of horen of mensen met een motorische stoornis.

Webrichtlijnen: standaard voor de overheid

De Webrichtlijnen gelden sinds 2011 als de officiële overheidsstandaard. Voor alle overheidssites geldt dus dat ze moeten (gaan) voldoen aan de webrichtlijnen. De Webrichtlijnen zijn gelijk aan niveau prioriteit 2, aangevuld met een set van algemene kwaliteitscriteria. Bij de ontwikkeling van de website van de Raad van openbaar bestuur (Rob) en de Raad en de Raad voor de financiële verhoudingen (Rfv) hebben we hier vanaf het begin rekening gehouden (www.rob-rfv.nl).

Meer dan techniek

Maar Drempelvrij is meer dan alleen techniek. Ook de redactie zal een inspanning moeten leveren om de website toegankelijk te maken en te houden. Fullmoon ondersteunt webredacties hierbij, zowel door functionele aanpassingen in het content management systeem Xsite als door het geven van instructies en trainingen.

Bonus

Overigens kent het drempelvrij maken van een website nog een welkome bonus. Omdat een toegankelijke site optimaal voldoet aan de webrichtlijnen, wordt deze ook op de meeste mobiele browsers goed tot zeer goed weergegeven en scoort ook goed in Google! 

Meer over een toegankelijke website.

deel

Ook een toegankelijke website?
Neem contact op

Reageer op deze blog

Type het getal ZEVEN in cijfers.