Do it yourself: SEO met Xsite

Door: Renate Sombroek op 12 oktober 2016

Do it yourself: SEO met Xsite

Volgens de meeste schattingen zijn Google en andere zoekmachines goed voor zeker de helft van alle bezoeken aan een site. Het hoeft dan ook niet veel betoog dat het cruciaal is om goed gevonden te worden. 

Maar hoe kun je de ranking van je pagina’s in de zoekresultaten verbeteren?

Bij de bouw doet Fullmoon er alles aan om een site optimaal toegankelijk te maken, zowel voor de gebruiker als voor de zoekmachine.

Maar als de site eenmaal live is dan heb je als beheerder zelf de meeste invloed op de zoekscores door het toevoegen van tekst en beeld (content) en de manier waarop je dat plaatst. We bevelen je dan ook aan om je een beetje te verdiepen in de beginselen van Search Engine Optimalization (SEO) ofwel zoekmachine optimalisatie. Dit artikel helpt je op weg.

Zoekmachines bezoeken regelmatig jouw website en slaan daarbij de HTML-code van de pagina’s op in een grote database. Hierbij worden de pagina’s geanalyseerd: niet alle content is even belangrijk. Aan sommige delen van de paginacode wordt door de zoekmachine meer belang gehecht dan aan andere. Dat zijn vooral de url, de titel van de pagina, de kop van het artikel en de sub-kopjes. Dit is één van de criteria waarmee de positionering in de zoekresultaten zal worden vastgesteld en waarop je met webredactie direct invloed op uit kunt oefenen. Door een goede invulling van de pagina help je zoekmachines makkelijker te bepalen wat het onderwerp van de pagina is. En zo wordt deze beter gevonden.

Zoekwoorden bepalen
Het is belangrijk om de zoekwoorden waarop je gevonden wilt worden te gebruiken in die onderdelen van de pagina die door de zoekmachines belangrijk worden gevonden. Stap één is daarom te bepalen wat die zoektermen zijn. Verplaats je hierbij in je doelgroep! Varieer in het gebruik van enkelvouds- en meervoudsvormen van jouw zoekwoord(en) en denk er aan ook synoniemen te gebruiken.
Tip: Gebruik de tool 'Hulpprogramma voor zoekwoorden' van Google Adwords als inspiratiebron. Hiermee krijg je bovendien inzicht in het aantal zoekopdrachten dat per maand op een bepaald zoekwoord wordt uitgevoerd.

Zoekwoorden toepassen in belangrijke pagina-onderdelen

Create new page in Xsite

Meteen bij het creëren van een nieuwe pagina in Xsite kom je twee belangrijke pagina-onderdelen tegen: de paginatitel en de url van de pagina. Dit zijn onderdelen waarin de belangrijkste zoekwoorden zeker terug te vinden moeten zijn.
Tip: Zet belangrijke zoekwoorden vooraan en gebruik maximaal 65 karakters.

Zoekwoorden toepassen in de teksten
De teksten op de pagina schrijf je natuurlijk in de eerste plaats voor je bezoekers. Toch is het ook belangrijk dat de pagina door de zoekmachines gevonden zal worden. Gelukkig is een goedgeschreven webtekst voor zowel bezoekers als zoekmachines leesbaar. Zie de zoekmachine dan ook als een bijzondere bezoeker van je site, een bezoeker die alleen tekst kan begrijpen. En net als de zoekmachine scant een websitebezoeker over het algemeen de teksten.
Tip: Denk bij het schrijven van een webtekst aan de volgende punten:

  • Kom snel ‘to the point': zoekmachines scannen vaak alleen de eerste 250 woorden
  • Schrijf beknopt: maak ‘hapklare brokken'
  • Maak per alinea een tussenkopje
  • Zorg dat de koppen informatief zijn en de zoekwoorden bevatten
  • Gebruik opsommingen
  • Gebruik informatieve hyperlinks. Vermijd links als ‘klik hier'.


Homepage

Gebruik zoveel mogelijk beschrijvende informatie op de homepage van de site. Het hoeft niet lang te zijn, maar wees wel specifiek. Gebruik in de tekst op de homepage de belangrijke zoekwoorden.

Alternatieve tekst bij afbeeldingen
Geef bij afbeeldingen in het alt-veld een beschrijving van wat er op de afbeelding staat. Speciale software zal de tekst voorlezen. Maar ook zoekmachines zijn ‘blind' en gebruiken deze tekst.

Description
Het veld description in Xsite

De ‘meta-description' wordt niet direct gebruikt om de ranking van de pagina  te bepalen maar deze beschrijving wordt wél overgenomen in de zoekresultaten. Met een goede wervende tekst zullen meer mensen de pagina aanklikken en dit verbetert wél weer de positie in de zoekresultaten van de pagina.
Fullmoon in Google

De 'description' is bedoeld om de inhoud van een pagina kort samen te vatten. De homepage van een website bevat meestal de samenvatting van de gehele website, de vervolgpagina's zouden meer uniek moeten ingaan op inhoud van de betreffende pagina. Om de 'description' en de ander paginakenmerken in te vullen ga je in de 'Manage site' sectie van Xsite naar 'Site structure' en klikt daar de betreffende pagina aan. Vervolgens klik je op 'Page properties'.
Tip: Zorg ervoor dat de 'description' tekst minimaal 130 tekens lang is anders gebruikt Google een tekst op de pagina.

Keywords
Het veld Keywords in Xsite

Het is onduidelijk of zoekmachines momenteel de metatag keywords nog gebruiken in de waardering van de pagina. Ooit was deze tag populair maar er werd veel misbruik van gemaakt. Mogelijk wordt er nog wel een waardering aan toegekend wanneer de woorden overeenkomen met woorden in de lopende tekst van de pagina.
Ons advies is om in ieder geval de homepage en landingspagina's van een website te voorzien van keywords.
Tip: Wees relevant en gebruik woorden die ook op de pagina voorkomen. Plaats maximaal 20 woorden en zet de belangrijkste vooraan.


Wanneer je bovenstaande regels toepast bij het invoeren van je pagina's in Xsite zorg je ervoor dat je pagina's optimaal kunnen worden geindexeerd door de zoekmachines. Dit is niet het enige criterium wat gebruikt wordt voor de waardering van je pagina's. Zo telt bijvoorbeeld ook het aantal links naar de betreffende pagina in de ranking. Maar het toepassen van een goede redactionele regels is wel iets wat je helemaal zelf in de hand hebt.

En de laatste tip: je kunt altijd controleren of zoektermen op de belangrijkste pagina's voor komen door in Google te zoeken op [zoekterm] site:uwsitenaam.nl. Je krijgt dan een overzicht van de pagina´s waarop de term gebruikt wordt.

Hulp

Je kunt dus zelf veel bijdragen aan het vindbaar maken van je website. Natuurlijk kun je Fullmoon altijd om hulp vragen als je daar behoefte aan hebt.

Veel succes!

deel

Meer weten? Bel (020 52.100.52) of mail ons of ga naar
het contactformulier

Reageer op deze blog

Type het getal ACHT in cijfers.