App design

Door: Caroline van Dijk op 1 oktober 2012

App design

Wie wel eens met de trein reist of of deze zomer op een camping heeft vertoefd zal het niet ontgaan zijn: het gebruik van smartphones en tablets is mainstream geworden. Het mobiel gebruik van internet groeit razendsnel. In 2011 werden voor het eerst meer smartphones verkocht dan gewone gsm's. Ook de verkoop van tablets is in 2012 flink gestegen. In de eerste helft van 2012 zijn in Nederland al ruim een miljoen tablets verkocht. De toename geldt niet alleen voor privégebruik. Steeds meer organisaties en bedrijven maken gebruik van mobiele devices.

Wil je relevant blijven, dan kun je er niet meer omheen: een website die geschikt is voor mobiele devices en op alle verschillende formaten goed wordt getoond is simpelweg een must. Er kan steeds meer en we verwachten ook steeds meer op het gebied van online communicatie en service.
Wat begon als zenden, werd al snel interactiever en met de opkomst van social media directer. Met toepassing van apps kan de online communicatie nog effectiever worden ingezet, niet alleen met klanten maar ook met uw medewerkers.

HTML5 & CSS3

HTML (HyperText Markup Language) zorgt voor de opzet van de pagina: in de HTML wordt aangegeven wat koppen, links of kaders zijn. CSS (Cascade StyleSheet) bepaalt hoe deze elementen er uit zien: groot, klein, rood, bruin, vet of mager. HTML5 en CSS3 zijn de nieuwste standaarden.
HTML5 is nog in ontwikkeling, maar sommige functies kunnen wel al gebruikt worden. Belangrijk voordeel van HTML5 ten opzichte van HTML4 is dat de webapplicatie offline gebruikt kan worden. Zijn er updates, dan zullen deze doorgestuurd worden zodra er een internetverbinding is. Dit maakt HTML5 in combinatie met een responsive design een goed alternatief voor native apps.

Native apps

Native apps zijn de apps die gemaakt voor het besturingssysteem van het mobiele apparaat: ofwel iOS (voor de apple devices iphone en ipad), ofwel Android (van Google dat bijvoorbeeld Samsung gebruikt), ofwel Windows 7 (bijvoorbeeld Nokia) of Blackberry. Native apps zijn in principe sneller dan applicaties die gebruik maken van HTML5. Maar aan de andere kant is HTML een stabiel en betrouwbaar formaat, dat op allerhande devices getoond kan worden. En daarmee is een HTML5 app in veel gevallen goedkoper om te ontwikkelen en te onderhouden: uhoeft geen afzonderlijke apps voor verschillende apparaten te laten ontwikkelen.

Ook het ontwerp van een HTML5 app verschilt van dat van een native app. Een native app kan specifieke onderdelen van het apparaat zoals de camera en het GPS systeem gebruiken. HTML5 apps kunnen dat in de regel niet of met beperkingen. Dat kan een nadeel zijn maar voor veel toepassingen maakt het geen verschil.

Wilt u meer weten over de laatste ontwikkelingen op het gebied van mobiel internetten, neem dan contact met ons op.

deel

Zelf ook digitale magazines maken?
Digitale magazines

Reageer op deze blog

Type het getal TWEE in cijfers.