Praktijkcollege Digitale Magazines voor NUV Academy

Door: Herman van Oorschot op 27 mei 2014

Praktijkcollege Digitale Magazines voor NUV Academy

Een interessant kruispunt in de mediageschiedenis

Op 22 mei 2014 gaf Herman van Oorschot een goed bezocht praktijkcollege voor de NUV (Nederlands Uitgevers Verbond) Academy. Ruim 50 belangstellenden kregen een actueel overzicht van ontwikkelingen die van invloed zijn op digitaal lezen en digitaal publiceren. Ook presenteerden we de resultaten van eigen onderzoek naar de leeservaringen op digitale media. Hieronder een samenvatting van het college. De presentatie zelf vind je hier.

Tijdschriften hebben het moeilijk, en daarmee vertellen we niets nieuws. We staan op een interessant kruispunt in de mediageschiedenis. Het afgelopen jaar zijn er weinig positieve geluiden te horen geweest over de tijdschriftmarkt. Wanneer zelfs grootheden uit het vak als Ellen Verbeek, Derk Sauer en Rob van Vuure het bijltje erbij neerleggen, dan lijkt er niet veel hoop meer.
Aan de andere kant gaat er bijna geen dag voorbij of je wordt met een interessant nieuw digitaal media-initiatief geconfronteerd, zoals Blendle en De Correspondent. Maar ook een digitaal magazine als Food Inspiration Magazine is al ruim vijf jaar toonaangevend qua design en werkt inspirerende en lucratieve manier samen met food producenten.

streamer NRCNRC concludeerde daarom medio mei nog dat magazines wél toekomst hebben, mits ze zich richten op een specifieke doelgroep, digitale kanalen goed benutten en creatief en innovatief samenwerken met commerciële partners. Ik ben er dan ook van overtuigd dat de magazinevorm, het periodieke tijdschrift ook in het online tijdperk bestaansrecht heeft.

Zie ook ons artikel dat vorig jaar, in samenwerking met Anke Brummerhop van [De Redactie] in Frankwatching is gepubliceerd: Waarom er over 5 jaar nog tijdschriften zullen zijn.

Wij denken dat het tijdschrift zijn bestaansrecht in het digitale tijdperk dankt aan drie omstandigheden:

  1. Omdat het tijdschrift als geen ander verbinding/ engagement met zijn publiek weet te bewerkstelligen;
  2. Omdat het als periodiek medium bij uitstek geschikt is om in te spelen op trends en onderwerpen op de agenda te zetten;
  3. En niet in de laatste plaats omdat het zeker digitaal, vooral ook op tablets en mobiel een buitengewoon rijk medium is dat alle mediumsoorten kan bevatten en verbinden.

 

Wat kunnen digitale magazines voor u betekenen?

De tablet heeft de markt voor content apps volwassen gemaakt. Daarvoor waren er al digitale magazines, maar die waren er alleen voor het pc scherm. Food inspiration magazine bestaat bijvoorbeeld al vijf jaar terwijl de iPad is geïntroduceerd in 2010. De eerste digitale magazines waren dus gericht op de dimensies van het pc-scherm en leunden zwaar op Flash. De tablet heeft dat radicaal veranderd:

  • Je kunt hem portrait en landscape houden;
  • Leest lekker op de bank waarmee de computergebruiker een lezer is geworden;
  • En Flash werkt niet op de iPad. Dit heeft gezorgd voor de snelle opkomst van HTML5.

Trends in Digitale Media is een jaarlijk onderzoek door GfK in samenwerking met Cebuco, PMA, SPOT, RAB en KVB. Uit dit onderzoek blijkt dat de tablet zich de afgelopen jaren razendsnel heeft verspreid, al vlakken de verkopen nu iets af. Inmiddels hebben bijna 7 miljoen Nederlanders een tablet tot hun beschikking. Bekijken we dat in relatie tot alle digitale, aan het internet gekoppelde apparaten, dan zien we dat de smartphone de desktop heeft ingehaald. Én dat de tablet zich bijna op hetzelfde niveau bevindt.

De gemiddelde gebruiker gebruikt meerdere apparaten met internettoegang. Het gemiddelde is bijna drie apparaten per persoon. Dat betekent dus dat je rekening moet houden met de voorkeuren van de gebruiker: wanneer wordt welk apparaat gebruikt om een magazine te bekijken? Kijken we bij de tablets naar gebruiksgegevens dan zien we nog een paar interessante wetenswaardigheden:

  • De groei is gelijkmatig verdeeld over de verschillende leeftijdsgroepen alhoewel de meeste tablets worden gebruikt door de leeftijdscategorie 35-49. In de groep 65+ is het gebruik wat minder maar deze groep groeit wel in gelijke verhouding mee;
  • De meeste tablets worden thuis gebruikt. Onderweg en op het werk gaat de voorkeur uit naar smartphones en pc’s;
  • Gemiddeld worden zo'n 25 apps gebruikt op de tablet. Waarbij opvalt dat dit aantal niet of nauwelijks toeneemt. Dit is wel belangrijk om je te realiseren: je wordt niet zonder meer geïnstalleerd en gebruikt;
  • Toegankelijkheid en leesgemak zijn de een van de belangrijkste overwegingen bij de keus voor het online lezen van een dagblad.

Aanvullend onderzoek

Hoe blij we ook waren met de resultaten van het GFK-onderzoek, we wilden graag meer weten over de digitale leeservaring zelf en met name over de verschillen hierin tussen man / vrouw en jong / oud. Onze stagiaire Kimberley van der Weerden heeft daarom voor ons een onderzoek uitgevoerd onder onze eigen relaties, een relatieve voorhoede.

Uit dit aanvullend onderzoek kunnen we concluderen dat de verschillende doelgroepen verschillende eisen stellen aan online magazines. Ook het medium waarop een online magazine wordt gelezen brengt voor jong en oud andere voorkeuren met zich mee. Verdere conclusies uit ons onderzoek zijn:

  • Geen enkele doelgroep wordt blij zijn bannering en pop ups (ads; net als op websites);
  • Online magazines worden door jongeren minder gelezen op de tablet dan door ouderen (meer ouderen dan jongeren bezitten ook een tablet);
  • In de avond maken de meeste mensen gebruik van hun tablet. De avond is dus een goed tijdstip om je doelgroep op de juiste online plek (jouw online magazine) te krijgen via emailmarketing;
  • Ouderen (boven de 35 jaar) hechten in een online magazine meer aan audiovisuele aspecten, jongeren meer aan gebruiksgemak;
  • Vrouwen kiezen eerder voor overzicht en structuur, naast gebruiksgemak;
  • Mannen worden over het algemeen blijer van audiovisuele zaken dan vrouwen.

 

Website, Social Media en Online Magazine - De Gouden Driehoek

Maar wil ik eigenlijk wel een digitaal magazine? Ik heb al een website… Ik zit al op Twitter en Facebook… Moet ik nu ook nog een digitaal magazine maken? Het antwoord op die vraag ligt natuurlijk anders voor iemand die al een printtitel heeft dan voor iemand die dat niet heeft. En voor iemand voor wie het succesvol exploiteren van een mediamerk de hoofddoelstelling is zal het ook anders liggen dan voor een consumentmerk dat aan content marketing wil doen.

Maar in het algemeen kun je volgens ons stellen dat digitale magazines websites niet overbodig maken en vice versa. Ze vervullen elkaar zelfs perfect aan: een website kan prima de archieffunctie voor een blad vervullen, nieuws brengen en de interactie met en tussen lezers afhandelen.

De sociale media op hun beurt zijn de tentakels van de titel in de buitenwereld. Ze vangen de aandacht van belangstellenden en leiden hen naar magazine en website. Je doelgroep zit op Facebook, Twitter, LinkedIn. Je kunt ze bereiken (interactie) maar je hebt niet veel controle over de vorm. Dus de branding (het smeden van de band) en de conversie (aankopen, aanvragen) doe je het liefst via je eigen media.

Wat is eigenlijk het verschil tussen een digitaal, online magazine en een website?

Het is een bijna filosofische vraag. Toch heeft een magazine – zowel print als digitaal – een aantal duidelijke kenmerken die wezenlijk zijn voor de binding tussen blad en lezers:

  • Een blad is lineair
  • Een blad is eindig
  • Een blad kent samenhang
  • Een blad kent edities
  • Een blad bepaalt de agenda (of beter een magazine bevestigt trends)
  • Een blad is draagbaar

Wil je hier meer over weten?

Lees ons Whitepaper over de voordelen van een online magazine voor de contentmarketing van organisaties.

Vraag aan op Magzmaker.com

 

deel

Meer weten over digitale magazines maken?
Digitale magazines

Reageer op deze blog

Type het getal ZESTIEN in cijfers.